Botox cosmetic

Tratamentul cu Botox cosmetic reprezinta injectarea intradermica a toxinei botulinice cu scopul de a ameliora ridurile de expresie

                 bx1           bx3   vezi pret                         

Botox este doar una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice produsa de bacteria clostridium botulinum. In doze foarte mici, diluate, si inactive aceasta toxina are fecte extraordinare in ameliorarea ridurilor de expresie. Alte denumiri comerciale ale toxinei sunt: BTXA, Dysport, Myobloc, Neurobloc, Xeomin, Botox Cosmetic, Vistabel. Botox ca si denumire a devenit un echivalent pentru acest tip de tratament cosmetic ca si *Xerox*.

In prezent sunt folosite toxinele botulinice A si B, in tratamentul diverselor boli, inclusiv strabism, spasme faciale, distonii, tremur, ticuri, hiperhidroza, sinchinezie, acalazie si disfunctii ale sfincterului. Toxina botulinica tip A este aprobata pentru tratarea ridurilor de expresie, a blefarospasmelor si a strabismului asociate cu distoniile la pacientii cu varsta de peste 12 ani si pentru tratamentul distoniei cervicale la adulti. Toxina botulinica tip B este aprobata pentru tratarea distoniei cervicale.

Terminologia BOTOX

 • Botox – Denumire comerciala a toxinei botulinice tip A, aprobata pentru utilizarea in afectiuni neurologice si cazuri de transpiratie abundenta.
 • Botox Cosmetic – Denumire comerciala a toxinei botulinice tip A utilizata in tratamente cosmetice injectabile.
 • Toxina botulinica – Proteina neurotoxica produsa de catre bacteria clostridium botulinum, in doua specii – tip A si tip B, utilizata in doze infime pentru a trata spasmele musculare si ca tratament cosmetic.
 • Toxina botulinica tip A – Forma toxinei botulinice din Botox, Botox Cosmetic, Vistabel, Dysport, Neuronox utilizata pentru a preveni ridurile de expresie
 • Toxina botulinica tip B – Forma toxinei botulinice din Mybloc, fara utilizare cosmetica.

Actiune

Botox amelioreaza ridurile prin relaxarea muschilor si blocarea impulsurilor nervoase care duc la formarea cutelor pe piele. Rezultatele tratamentului cosmetic cu Botox depind si de varsta pacientului – la persoanele pana in 40 de ani ridurile sunt eliminate complet, insa dupa varsta de 40 de ani, cand linia maxilarului este lasata, se pierde tesutul adipos si apar cutele de expresie din jurul gurii, se recomanda injectarea cu Botox in combinatie cu proceduri minime de lifting sau fillers.

Administrare

Injectarea cu Botox dureaza cateva minute si de obicei nu necesita anestezie. La cerere se poate folosi anestezie locala cu crema care contine lidocaina. Disconfortul este minim si temporar. Zona cel mai frecvent tratata cu Botox este cea de la nivelul ochilor sau asa zisa laba de gasca, ridurile dintre sprancene si cele de pe frunte.

                                 bx8                                                                                               

Injectarile in jurul gurii si barbiei prezinta un risc mare de a afecta zambetul mai ales daca nu sunt effectuate de un doctor specializat in acest tratament.

botox cosmetic

botox locuri de injectare

Zone tinta tratament Botox

 • Cutele transversale de pe frunte – ridurile atentiei
 • Zona dintre sprancene – ridurile glabelare
 • Zona din jurul ochilor – ridurile periorbitale (laba gastei)
 • Frunte si ochi – ridicarea sprancenelor
 • Ridurile buzei superioare
 • Santul nazo-labial
 • Asimetrie faciala
 • Muschiul pielos al gatului

De obicei, efectele injectarii cu Botox sunt pe deplin vizibile in 2 – 4 zile si dureaza 4 – 6 luni. Odata cu fiecare injectare, ridurile reapar mai putin adanci, pe masura ce muschii “invata” sa se relaxeze iar distanta intre injectari creste , astfel ca dupa 3 ani este posibil sa nu aveti nevoie decat de un tratament pe an.

                  bx7bx5

 

Botox pentru transpiratie abundenta – hiperhidroza

De obicei, in cazul persoanelor care transpira abundent, sistemul nervos este hiperactiv. Injectarile cu Botox pentru hiperhidroza axilara s-au dovedit a avea mai putine efecte secundare si efectul de reducere a transpiratiei pe o perioada intre 6 luni si 2 ani. Tratamentul consta in 15 – 20 de injectari in zona axilei si este necesara o repetare a acestuia de fiecare 6 – 8 luni.

bx6

 

Botox controleaza transpiratia abundenta blocand aceticolina, substanta care stimuleaza glandele sudoripare. Hiperhidroza se poate manifesta si la nivelul palmelor, picioarelor sau a fetei, insa injectarile multiple in aceste zone sunt mai dureroase si pot avea o serie de efecte secundare, precum paralizia musculara temporara.

Efecte secundare in tratamentul Botox

Mare parte dintre efectele secundare sunt produse din vina persoanei care administreaza tratamentul, o tehnica gresita ducand de multe ori la paralizia unui muschi gresit. Acest lucru poate rezulta intr-un zambet inegal, imposibilitatea de a inchide ochii sau a mesteca, efecte ce pot dura pana la 6 saptamani. Multe dintre aceste efecte secundare pot fi evitate cu o tehnica corespunzatoare si daca pacientul evita atingerea zonei injectate timp de 12 ore dupa tratament.

Cele mai obisnuite efecte secundare ale injectarii cu Botox sunt:

 • contuzii temporare – datorate unei modalitati gresite de injectare;
 • amorteala usoara in zona injectarii;
 • umflare usoara sau contuzii in jurul injectarii;
 • reactii alergice la Botox;
 • lipsa reactiei la tratament;
 • migrene (efect temporar);
 • infectii respiratorii;
 • sindrom gripal;
 • ptoza palpebrala – prabusirea pleoapelor (de obicei temporar; poate dura pana la 3 saptamani);
 • greata (efect temporar);
 • indigestie;

S-a inregistrat un numar de pacienti care nu raspund la tratamentul cu Botox, precum si o parte din pacienti care au raspuns la tratamentul initial, apoi nu au mai raspuns la injectarile urmatoare. Este posibil ca acestia din urma sa fi capatat anticorpi ce neutralizeaza efectul substantei.

Contraindicatii si interactiuni pentru Botox

 • Reactiile alergice anterioare, injectarile in locuri infectate sau inflamate si sarcina sau alaptare. Se recomanda precautie in cazul persoanelor ce sufera de boli neuromusculate (ex. miastenie), deoarece starea de slabiciune de dupa injectare poate fi deosebit de accentuata.
 • Se recomanda pacientilor sa evite alcoolul timp de o saptamana inainte de injectare, pentru a reduce la minim aparitia contuziilor. De asemenea este interzisa administrarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare, cu doua saptamani inainte de injectarea cu Botox.
 • Contraindicatia pentru sarcina sau alaptare nu este inca sigura, insa s-a observat la studiile pe animale greutate mica la nastere, dezvoltare intarziata a oaselor si pierderea sarcinii. Efectele injectarii cu Botox nu au fost inca testate la femeile insarcinate sau care alapteaza, insa in cazurile in care acestea s-au intoxicat accidental cu toxina botulinica, s-a observat ca toxina nu a ajuns pana la fetus (fie prin placenta, fie prin lapte), deoarece o parte infima din substanta ajunge in sange.
 • De asemenea trebuie evitata medicatia cu substante care scad transmisiile neuromusculare – antibioticele aminoglicozidice (gentamicina, kanamicina, neomicina, streptomicina, tobramicina), toxina botulinica tip B (Mybloc) si medicamentele blocante nuromusculare (atracurium, cisatracurium, doxacurium, mivacurium, pancuronium, rocuronium, vercuronium).

Alternative la tratamentul cu Botox

Metodele alternative de a obtine efecte asemanatoare injectiilor cu Botox sunt proceduri cosmetice dermatologice, injectari cu substante de umplere a ridurilor, precum si creme, lotiuni sau seruri. Fara indoiala ca lotiunile si cremele antirid sunt optiunile cele mai „slabe” si cei care apeleaza la Botox nu au mai obtinut rezultate de la crema obisnuita antirid.

botox1

 

Procedurile cosmetice dermatologice – dermabraziune, peeling – sunt adesea folosite in combinatie cu Botox-ul. Aceste proceduri refac suprafata pielii utilizand diverse substante chimice sau lasere. Fiecare dintre aceste proceduri implica avantaje, dezavantaje si disconfort, la fel ca si Botox-ul. In plus, procedurile cosmetice pot produce durere si o perioada de refacere, in care pielea este rosie sau prezinta alte efecte secundare.

Substantele de umplere a ridurilor – denumiri comerciale: Radiesse, Restylane, Zyderm, Zyplast, CosmoDerm, CosmoPlast – au deseori o durata medie mai mare decat a injectarilor cu Botox si nu afecteaza muschii sau nervii, insa pot avea efecte secundare precum cicatrici si reactii inflamatorii. De obicei, Botox-ul este prima alegere pentru eliminarea ridurilor de pe frunte si din jurul ochilor. Pentru zona de sub ochi, se prefera insa substantele de umplere si chiar tratamentele chirurgicale, dupa caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *