Radiofrecventa

Radiofrecvenţa este un tratament relativ nou în rândul tehnicilor de înfrumuseţare nechirurgicală si s-a impus ca metodă esenţială şi eficientă în reîntinerirea si  cresterea fermitatii pielii,  în tratamentul celulitei şi al adipozităţilor localizate şi  în restabilirea microcirculaţiei superficiale. Principiul care se află la baza tehnicii de radiofrecvenţa este generarea unui şoc termic la nivelul straturilor profunde ale  pielii pentru a stimula  o reacţie de regenerare din partea organismului. Căldura generată la nivelul dermului superficial şi profund determină denaturarea fibrelor de colagen(5-20%) şi, în consecinţă, o contracţie imediată a fibrelor. Astfel sunt stimulate fibroblatele care vor produce colagen nou.

radiofrecventa

radiofrecventa mecanism de actiune

Efectul este vizibil chiar după primul tratament de radiofrecventa graţie contracţiei fibrelor de colagen, în schimb efectul profund cu producerea de colagen nou se vede după câteva săptămâni sau chiar luni de la începerea tratamentului.

Toate aceste procese au loc fără a se produce efecte secundare la nivelul pielii. Studiile clinice efectuate nu au demonstrat nici un efect secundar asupra melaninei , radiofrecventa putand fi utilizata si pe tegumente inchise la culoare fara aparitia de pigmentari post-tratament.

Tratamentul cu radiofrecvenţa este indicat în combaterea acumulărilor adipoase, inestetismelor cauzate de celulită, stazelor circulatorii şi limfatice, pierderii tonifierii cutanate la nivelul braţelor, abdomenului, coapselor şi sânilor. Prin radiofrecvenţa se obţine îmbunătăţirea structurii ţesuturilor alterate de patologii microcirculatorii, în mod deosebit: nodulii fibroşi, laxitatea cutanată şi consistenţa ţesuturilor.

radio2

radiofrecventa rezultate

Radiofrecvenţa este de mai multe tipuri: radiofrecvenţa monopolară, bipolară şi multipolară. Radiofrecvenţa monopolară se realizează cu un singur electrod, cea bipolară se efectuează cu ajutorul a 2 electrozi poziţionaţi pe corp la o distanţă mică, iar radiofrecvenţa multipolară foloseşte trei sau mai mulţi electrozi. Radiofrecventa monopolară pătrunde în profunzime până la nivelul fasciei musculare, solicită o energie mare, procedura fiind mai dureroasa(rezultatele apar după câteva luni). Radiofrecvenţa bipolară are o acţiune superficială, rezultatele fiind vizibile mai repede (câteva săptămâni), solicită o energie mai mică dar în acest caz există riscul arsurilor. În schimb, radiofrecvenţa tripolară sau multipolară se bazează pe faptul că trei sau mai mulţi electrozi direcţionează energia către centru,  fapt ce permite focalizarea razei de acţiune într-un singur punct, cu un consum de energie mic.

radio3

Unele aparate combină radiofrecvenţa cu laserul sau cu lumina intens pulsantă (IPL), pentru a trata pigmentarea neuniformă şi pentru a elimina părul nedorit, precum şi pentru a netezi ridurile fine. Tratamentul cu radiofrecvenţă nu este invaziv,  nu se face cu anestezie sau alte substanţe injectabile, este destul de rapid,  nu presupune o perioadă de recuperare, pacientul îşi poate relua activitatea normală imediat după intervenţie. Complicaţiile care pot apărea în timpul tratamentului  sunt: senzaţia de căldură  şi pişcăturile. Unele aparate sunt prevăzute din fabricaţie cu mecanisme de răcire pentru a proteja pielea  de căldura  excesivă şi pentru a face tratamentul mai confortabil. Posibilele efecte secundare care pot apărea în urma tratamentului cu radiofrecvenţă  sunt: eritemul, apariţia unor vezicule şi edemul uşor (efectele dispar în câteva ore, cel mult câteva zile).

radio4

Indicaţii radiofrecventa:

 • atenuarea ridurilor
 • îmbunătăţirea tonusului pielii
 • eliminarea adipozităţilor localizate
 • eliminarea nodulilor celulitici
 • stimularea microcirculaţiei superficiale şi a schimburilor celulare
 • eliminarea edemelor şi a stazelor limfatice

Contraindicaţii radiofrecventa:

 • sarcina şi alăptarea
 • prezenţa unor leziuni pe zona de aplicare a tratamentului
 • herpesul în stare acută.
 • persoane cu stimulator cardiac, aparat dentar, proteze metalice,
 • boli musculare